Tuesday, April 9, 2013

Decluttering

I was going to start writing this post first thing in the morning. I wasn’t sure what to write about, but figured it would come to me when I started. A bit of catching up, something simple.

But I didn’t make it to the computer all morning. I was going to do a little bit of cleaning in the living room before I started and then it took me all morning.

During those chaotic weeks , there just wasn’t enough time to do more than just a quick bit of vacuuming (that’s what I planned to do this morning too). It’s likely that there are some dust bunnies building up when you ‘clean’ like that. And there’s the decluttering I’m doing.

I don’t like that word very much. Because it’s not really clutter that I’m dealing with. The clutter is long gone in our home. These are all things that are somehow important to me. But it’s a fact that there are too many of those things.

It’s very unnerving to help with somebody else’s move to a new (smaller) home. Or at least it is when you’re like me, always thinking beyond the surface. Because, after wondering about the amount of ‘stuff’ somebody else is holding on to and thinking how they could easily part with a lot of it, I realized that in the crooks and crannies of my home there is a lot of  ‘stuff’ that other people might think I could easily part with too.

And so, I have started to sort through all my closets and I actually am parting with a lot of it.

That’s great (because it feels good to let go of stuff), exhausting (because I’m constantly making hard decisions) and very dusty (since I didn’t clean very well lately).

Oh well, we’re almost there. Right now I even have two empty shelves in my living room closet. That sounds better than it is, because I also have two cupboards that I want out of the house and what’s in there will never fit on those two shelves. But it’s a start. And upstairs it begins to feel like a bedroom, instead of having to sleep in a combined office/walk-in closet. I am doing well decluttering.

If only it was that easy to declutter my mind. My mind is very full. Besides all the sorting and cleaning, there are taxes to be done, a daughter needing help one her studying (we’re sort of homeschooling at the moment) and two stories I write when I have a little time to spare. Or at least I’m thinking about those stories while doing other things. Two at once. Not really efficient. Those stories are getting tangled in my mind. But that’s okay. Both the main characters are very good at organizing.

I’m not sure if those characters inspired my decluttering or the other way around. I guess that’s just the way I write. Both inspired by and inspiring for my own life.

9 comments:

 1. Geertrude,

  Wat fijn om weer wat van je te horen. Zowel op dit blog als jouw reactie op mijn blog. Ik vind het heel leuk dat je meedoet!

  Hartelijke groet
  Anita

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het lijkt me een leuk boek ;-) Ik zal je give away binnenkort nog even op mijn blog noemen.

   Delete
 2. Ook hier weer veel de deur uit.
  Mijn kledingkast was het dit keer die onderhanden genomen werd. Al zo lang bewaarde ik kleding waarvan ik nu toch maar afscheid heb genomen. Dochterlief rommelde op haar beurt weer door mijn dit zakken kleding heen, en vond een paar dingen die haar prachtig staan. Beide blij!
  Als je verhaal waarin het "ontrommelen" voorkomt uitkomt, laat je het dan even weten?
  groetjes, Franca. ( en nu opschieten ander kom ik te laat op het werk).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Natuurlijk laat ik het weten (kan wel even duren, trouwens)! Tenslotte heb jij het zaadje ervoor geplant ;-)
   En grappig, die kleren. Hier gaat dat zo met boeken. Die mogen echt de deur niet uit voor de dochters door de stapels heen geweest zijn. Mijn kleren passen ze niet, dus dat is makkelijk.

   Delete
 3. Onrommelen. Dat doe ik ook. Ik ben heel hart bezig en ik kom rare dingen tegen :-) Je kunt het ook versimpelen noemen. Ik versimpel mijn klerenkast. Nee ook geen goed woord.

  Leuk blog. Het kostte even wat tijd omdat ik niet gelijk je blog vond als ik op jouw foto klikte. Maar via Anita zag ik opeens je naam staan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Versimpelen is al beter dan ontrommelen ;-)
   Dank je. En wat raar dat je mijn blog niet kon vinden. Is dat bij de lijst met volgers? Ik heb nu geprobeerd mijn bloggerprofiel eraan te hangen. Ik hoop dat dat beter werkt.

   Delete
  2. Ja, nu zie ik dat je drie blogs heb! Deze doet het prima!

   Delete
 4. Succes met ontrommelen hoor!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dank je! Dat gaat bij mij altijd met vlagen, dus het ligt nu even stil. Maar alles wat weg is komt alvast niet meer terug, denk ik dan ;-)

   Delete